logo_left header_right
     
 BME NTI > Oktatás > Orvosi Fizika > Orvosi Fizika Oktatás > OFLaborgyakorlatok > TPS

Teleterápiás Besugárzástervezés

Teleterápiás Besugárzástervezés

Összefoglalás:

A mérés során a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által összeállított IAEA-TECDOC-1583-as protokollt használjuk. Ez a tervezőrendszerek számolási algoritmusainak ellenőrzésére szolgál, fotonnal történő teleterápiás kezelések esetében, konformális besugárzástervezésnél.

A mérés során megszerzett kompetencia:

Képességek:

  • tervezőrendszer konfigurálásának ellenőrzése referenciamezővel
  • ékfaktorok pontosságának ellenőrzése
  • MLC-vel formált terek ellenőrzése
  • tervezőrendszer dózisszámításának analízise inhomogenitások jelenlétében
  • asszimetrikus terek ellenőrzése
  • non-koplanáris terek ellenőrzése

 Hozzáállás (attitűd):

  • közvetlen tapasztalat tervezőrendszerek konfigurációjának hatásáról a dózisterekre
  • protokollok fontossága a terápiás tervezésben

A mérést menete:

A laborgyakorlat feladatait Varian CadPlanTM tervezőrendszerrel történik előzetesen elkészíŧett Thorax 74-007 fantom CT felvétele alapján.

 

Thorax phantom

Hallgatók a laborgyakorlaton

 

 A mérés során a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által összeállított IAEA-TECDOC-1583-as protokollt használjuk. Ez a tervezőrendszerek számolási algoritmusainak ellenőrzésére szolgál fotonnal történő teleterápiás kezelések esetében konformális besugárzástervezésnél. A protokoll nyolc különböző esetet vizsgál. Ezeket a technikákat nap, mint nap alkalmazzuk a besugárzástervezésben. A mérésekhez a CIRS Thorax IMRT fantomot használunk, amiben az emberi anatómiának megfelelő szöveti inhomogenitások találhatók. A kapott dóziseloszlásokat ki kell nyomtatni, ez a jegyzőkönyv részét képezi. A feladatokban megadott mérési pontok dózisát le kell olvasni és a mért eredmények segítségével meghatározni a tervezőrendszer számolási pontosságát. A NAÜ protokoll alapján el kell dönteni, hogy a kapott eredmények megfelelnek-e a nemzetközi elvárásoknak.