logo_left header_right
     
 BME NTI > Oktatás > Orvosi Fizika > OF Kutatás > Pocza Tamás_PhD

Pócza Tamás

Témavezető: Dr. Pesznyák Csilla

Fizikai Tudományok Doktori Iskola, Orvosi Fizika

Végzettség: BME TTK Fizikus MSc, Orvosi Fizika szakirány (2012)

Munkahely: Országos Onkológiai Intézet

Kutatási téma:

Besugárzástervező  rendszerek összehasonlító elemzése és a sugárbiológiai modulok vizsgálata

 

Rövid leírása:

 

A sugárterápiában használt besugárzási terveket speciális számítógépes szoftverekkel, ún. besugárzástervező rendszerekkel készítik. Ezek a szoftverek jelentős fejlődésen mentek keresztül az utóbbi évtizedben, megjelentek különböző számolási algoritmusok és lehetőség nyílt inverz (előre meghatározott célokra optimalizált) tervezésre is.

 A különböző szoftverek egy célfüggvény minimalizásával próbálják megtalálni az optimális megoldást, az feltételeket leginkább teljesítő dóziseloszláshoz szükséges besugárzási konformációt. Munkám során összehasonlítom a besugárzástervező rendszereket, azonos feltételek mellet milyen különbségek illetve hasonlóságok adódnak az egyes tervekben. A legújabb tervezőrendszerek már nemcsak DVH alapú tervezésre képesek, hanem beépített sugárbiológiai modullal rendelkeznek, így a szöveti paraméterek ismeretében képesek kiszámítani bizonyos végpontokra vett kockázatok is. Ezeket a kockázati tényezőket is felhasználhatjuk későbbiekben a tervek minősítésére, sőt akár az optimalizálás során is adhatunk meg korlátok ezekre az értékekre.

 

 

A másik általam kutatott témában a tüdőtumoros betegek légzésből adódó elmozdulásokat vizsgálom. Légzés során a tumor elmozdulásának nagysága akár több cm is lehet, ezt valamilyen módon figyelembe kell venni a besugárzási tervek elkészítése során. Ehhez több légzési fázisban is készítünk CT felvételt. A beteg légzését CT felvétel közben monitorozzuk, így tudjuk, hogy az egyes felvételek melyik légzési ciklushoz tartoznak. A légzés követése jelenleg egy nyomásszenzorral felszerelt öv segítségével történik, de a későbbiekben egy másik, infra-kamera alapú követést szeretnénk alkalmazni.  Az ebből kapott információt felhasználva módosítjuk a besugarazandó céltérfogatot, vagy a kezelés során csak meghatározott légzési fázisban sugarazzuk a pácienst.