logo_left header_right
     
 BME NTI > Munkatársak > Dr. Yamaji Bogdán > Kutatás > EVOL BONUS MSFR

Sóolvadékos gyorsreaktorral kapcsolatos kutatások a BME Nukleáris Technikai Intézetében

A sóolvadékos gyorsreaktor (Molten Salt Fast Reactor, MSFR) egyike azoknak az úgynevezett negyedik generációs atomreaktor típusoknak, melyektől azt várják, hogy 2030 utáni üzembe állásukkal jelentősen javítsák a nukleáris üzemanyag hasznosításának hatásfokát, és csökkentsék a keletkező radioaktív hulladék mennyiségét, környezeti veszélyességét. Az MSFR koncepció egyik fő célja, hogy a tórium alapú üzemanyagciklus alkalmazásával kibővítse az atomenergetika lehetőségeit, a tóriummal olyan nyersanyagot vonjon be az energiatermelésbe, amely jelenlegi eszközeinkkel még nem hasznosítható. A sóolvadékos reaktor specialitása, hogy üzemanyaga fel van oldva a hűtőközegként is használt speciális olvadt sóban, a hűtőközeg és az üzemanyag keveréke kering a reaktorban és hűtőrendszerében. A folyékony üzemanyagú, sóolvadékkal hűtött reaktor jelentős fenntarthatósági és biztonsági előnyökkel kecsegtet, ugyanakkor megvalósítása még széles körű kutatás-fejlesztési munkát igényel számos területen.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének (BME NTI) kutatói kollektívája évekkel ezelőtt bekapcsolódott a sóolvadékos reaktorokkal kapcsolatos kutatásokba. Ennek legutóbbi fontos lépése volt az Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramjában támogatást nyert nemzetközi EVOL projekthez való csatlakozás. Ezt segítette az is, hogy a BME NTI sikeresen pályázott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség EU_Bonus pályázati kiírására, amely az Európai Unió által támogatott projektek önrészéhez nyújt hozzájárulást.

A projekt során a BME NTI szakemberei foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy a sóolvadékos reaktorkoncepció aktív zónájában milyen módon áramlik a sóolvadék üzemanyag-hűtőközeg. Számítógépes modellezéssel megvizsgálták, lehetséges-e a koncepció kicsinyített kísérletét víz munkaközeggel elkészíteni, és ezen elemzések alapján megtervezték és felépítették az MSFR reaktorkoncepció kísérleti modelljét. A BME NTI Particle Image Velocimetry (PIV) laboratóriumában az ezen a kísérleti összeállításon végzett mérésekkel vizsgálható az MSFR koncepció termohidraulikai viselkedése, valamint a már elvégzett, és a jövőben tervezett méréssorozatokkal rendkívül fontos validációs hátteret biztosíthatunk a sóolvadékos reaktorkoncepciók háromdimenziós szimulációs elemzéseihez.

A három éves EVOL projekt 2013. november 30-i zárulásával nem fejeződtek be a sóolvadékos gyorsreaktorral kapcsolatos kutatások a BME-n. A BME NTI azt tervezni, hogy az olyan jövőbeli európai uniós kutatás-fejlesztési keretprogramokban is részt fog venni, mint például a nemrég kiírásra került Horizon 2020 program.

 

 

BME Nukleáris Technikai Intézet, Budapest, 2013. december 20.

Yamaji Bogdán, tudományos segédmunkatárs, projektvezető (yamaji kukac reak.bme.hu)
Dr. Aszódi Attila, egyetemi tanár, igazgató (aszodi kukac reak.bme.hu)

 

 

A BME NTI-ben elkészült MSFR kísérleti modell

 

Áramlási kép a kísérlet számítógépes szimulációjában

 

A sajtóközlemény PDF-ben