logo_left header_right
     
 BME NTI > Munkatársak > Balatoni-Oláh Zita > Kutatás

Hordozómentes arzénizotópok előállítása orvosi, biokémiai és környezetvédelmi célokra

 

 

Az arzén az ötödik főcsoport elemeként a nitrogénhez és foszforhoz hasonló kémiai tulajdonságú, így a biokémiailag aktív vegyületek arzén analógjai az eredeti vegyülethez hasonló biológiai aktivitást mutatnak. Az analóg vegyületek szintézise viszonylag könnyen megvalósítható.
β+ -bomló radioarzénnel jelzett radiofarmakonok előállítása nagy nyereség lehet a PET-ben. Az arzénizotópok közül különösképpen a hosszú felezési idejű 71As (T1/2=62h), 72As (T1/2=26h) és 74As (T1/2=17.8d) alkalmas lassú fiziológiai vagy anyagcsere folyamatok vizsgálatára.
β--emitter, kedvező tulajdonságai révén a 77As izotóp 100% új jelöltként jöhet szóba a radioizotóp-terápia terén, pl. radiosynovectomia, intravaszkuláris sugárterápia (IVRT), radioimmun terápia (RIT).

 

A különböző orvosfizikai és biokémiai alkalmazások nagy fajlagos aktivitású, hordozóanyag mentes (nca) izotópok előállítását kívánják, ezért kutatásaink fő célja az arzén radiokémiai elválasztása a besugárzott germánium-oxid targettől. A 77As egyike azoknak a ritka izotópoknak, amelyek a target reaktorban történő 77Ge besugárzása után hordozómentesen előállíthatók. A 76Ge(n, g) reakció révén keletkező 77Ge egy 11.3h felezési idejű termék, amely béta-bomlással 77As izotóppá alakul. A 77As izotóp ciklotronnal is előállítható a 76Ge(d,n)77As reakció révén, azonban ehhez 76Ge-ban dúsított targetet kell alkalmazni, és kiemelten fontos, hogy az elválasztás során a drága targetet visszanyerjük. A dúsított target alkalmazása a reaktorban történő előállításhoz képest gazdaságtalan.

 

Életképek a kutatásból

 

                       

 

     A GeO2 minta besugárzás előtt:

 

Szilárd fázisú extrakcióval történő elválasztás